Junior Science Programma Erasmus MC geslaagd!

November 2006

De eerste twee groepjes 6VWO leerlingen zijn een week op stage geweest bij een afdeling van het Erasmus MC. Vol enthousiast kwamen vier leerlingen weer eens een kijkje nemen in de "normale" biologie les.

Doel van deze stages is om eens in de keuken van de wetenschapper te kijken. Wat voor type onderzoek wordt er zoal gedaan? Hoe is de dagindeling van een wetenschapper?

Mira en Samantha hebben een week rond gelopen bij de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekten. Ze hebben daarbij veel gezien en gedaan. Onder andere werden cellen getransfecteerd met luciferase constructen. De uitgevoerde proefjes en de benodigde kennis die is opgedaan zal worden gebruikt bij het schrijven van hun profielwerkstuk over gynaecologische tumoren.

Jeroen en Martijn zijn een weekje bij Neurologie geweest. Zowel Jeroen als Martijn willen mogelijk medicijnen studeren. Voor hen was het een goede gelegenheid om inzicht te krijgen hoe wetenschappers dagelijks bijdragen aan de ontwikkeling van betere diagnostiek en therapie. Na deze week weten ze alles van de massaspectrometer en de toepassingen ervan.

Voor meer foto's klik op webgallery.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrouwelijke hormonen die kanker veroorzaken

Ongeveer 15% van alle tumoren ontdekt bij vrouwen betreft gynaecologische tumoren (schaamlippen en vagina, baarmoederhals, baarmoeder, eierstokken). Dit wil zeggen dat 1 op de 25 vrouwen op enig moment in haar leven getroffen wordt door kanker in een van deze organen, en ongeveer 1 op de 75 vrouwen zal daadwerkelijk overlijden aan een dergelijke vorm van kanker.

Hormonen (oestradiol en progesteron) geproduceerd in het vrouwelijke lichaam staan centraal in ons wetenschappelijke onderzoek. Aan de ene kant zijn deze hormonen van groot belang voor het normaal functioneren van het lichaam van de vrouw (zwangerschap, botgroei, bloedsomloop), maar aan de andere kant kan een teveel aan hormonen leiden tot kankergroei. Ons onderzoek is erop gericht om te begrijpen wat de hormonen precies doen in de diverse organen in ons lichaam.

De binnenbekleding (het endometrium) van de baarmoeder ondergaat maandelijks een reeks veranderingen die er voor zorgen dat na een eventuele bevruchting het embryo zich kan innestelen en de zwangerschap kan plaatsvinden. Vindt de bevruchting niet plaats, dan zal het slijmvlies worden afgebroken (menstruatie) en begint de cyclus opnieuw.

Momenteel onderzoeken wij met behulp van geavanceerde moleculair-biologische technieken de betrokkenheid van het Wnt-signaal transductiepad (een locale groei- en differentiatiefactor) bij groei en differentiatie van de baarmoeder en bij het ontstaan van kanker van de binnenbekleding van de baarmoeder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Analyse van eiwitten in tumorcellen en ruggenmerg met behulp van massa-spectrometrie

Het laboratorium Neuro-Oncologie doet onderzoek naar hersentumoren. De meest voorkomende hersentumoren, gliomen, zijn ongeneeslijk met een zeer slechte eenjaarsoverleving. Wel is aangetoond dat specifieke groepen glioma-patiënten baat hebben bij chemotherapie en/of radiotherapie.
Met verschillende genomics-technieken wordt geprobeerd genen en bijbehorende eiwitten te vinden die gerelateerd zijn aan een betere of juist mindere klinische uitkomst. Met behulp van massa-spectrometrische technieken worden eiwitten en genen gevonden die specifiek zijn voor glioma. We proberen te begrijpen welke link en functie deze eiwitten hebben in relatie tot de geboden therapie.

Het accent van de stage zal liggen op research-technieken: hoe eiwitten te analyseren in tumorcellen en lichaamsvloeistoffen (met name ruggenmergvloeistof) met behulp van geavanceerde massa-spectometrie.